Nytt hos projekten

Experiment Stockholm på Färgfabriken

Missa inte utställningen Experiment Stockholm på Färgfabriken som pågår till och med 29 november 2015, där Innovativ Kulturprojektet "Hidden Ecology" ingår.

http://www.fargfabriken.se/sv/startsida-experiment-stock

 

MegaMind på Tekniska Museet

Den 6 september öppnar Tekniska Museets nya utställning MegaMind. Innovativ Kultur har stöttat installationen "Forma i luften" som finns med i utställningen. Här kommer ett litet smakprov: https://www.youtube.com/watch?v=Z3fRVxdqrsY&feature=youtu.be

 

Vernissage av utställningen Bygglek på Rosendals Trädgård

Tid: lördag 14 februari kl. 13.00-15.00.

Plats: Rosendals Trädgård

Bygglek på Rosendals Trädgård stöds av Innovativ Kultur & Vivaldi.

 

Vernissage: Impressionism och aktivism, Husbys fasader och däremellan.

Tid: 19 februari kl 16.00 -19.00 (samtal om arbetet ca 18.00 -19.00)

Plats: Husbygårds Konsthall

Middag till självkostnadspris från ca kl. 19.00. Osa senast 17/2 till info@husbygard.nu

Husbys fasader bär mening och förmedlar den urbana platsens politik och historia. Med utgångspunkt i det impressionistiska landskapsmåleriet och Husby har en löst sammanhållen grupp arbetat med staden i förändring. Renoveringsprocessen i Husby har varit kantad av konflikter. Boende i området har kämpat mot både bostadsbolag och stadsplanerare och förhindrat rivningar och renoveringar som skulle medföra stora förändringar av området och höga hyreshöjningar. Vad betydde Husbys färgsättning i den tid den skapades och varför försvinner den?

I utställningen på Husby gård visas arbeten som på olika sätt tar sig an ämnet. Safia Ahmed, Anita Karp, Anette Klinke, Rohi Kohandani, Kerstin Wikström och Nasli Kilic, visar målningar av fasader och platser runt om i Husby gjorda under en gemensam målarvecka på Husbygård. Elever i årskurs nio på Husbygårdsskolan har dokumenterat Husbys fasader under en workshop om Husbys arkitekturhistoria. Arkitekturforskaren Maria Ärlemo presenterar sin undersökning av Husbys gemensamhetslokaler och hur de försvunnit. Konstnären Åsa Andersson Broms visar dokumentation av sitt verk Potemkins kulisser från 2012, som klär Husby Gårds fasad i Hammarby Sjöstadsestetik.

Läs mer: http://www.husbygard.nu/impressionism.html

Utställningen pågår 19/2-1/3 2015

 

Thread Wrapping Architecture/Anton Alvarez - vernissage 

Projektet Thread Wrapping Architecture som fick stöd i senaste omgången kommer att ta del under själva utställningen med Anton Alvarez i Gustavsbergs Konsthall. Därför är det redan lördagen den 24 maj kl 13–16 dags för vernissage.
 
Utställningen pågår till 14 september. För information, datum för publika performance och dokumentation under utställningens gång,
besök oss på facebook, eller konsthallens hemsida:
 

 

Jag ser dig - Världspremiär på Tempo dokumentärfestival

Projektet Jag ser dig fick stöd från oss i omgång #11 2013 och kommer att få världspremiär - med syntolkning för smartphone - på Tempo dokumentärfestival den 5 mars kl 18.30 på Bio Rio. Filmen är även nominerad till bästa svenska dokumentär, Tempo Documentary Award. Mer info finns här: http://tempofestival.se/program/jag-ser-dig/

 

Haptic and virtual sculpting på Galleri Erik Axl Sund

Projektet Haptic and Virtual Sculpting fick stöd från oss i omgång #10 2012 och har den 31 januari 2014 17.00-21.00 vernissage på Galleri Erik Axl Sund. I projektet Haptic and virtual sculpting kombineras möjligheterna som haptisk simulering (återskapande av rörelser) ger till ett konstnärligt uttryck med möjligheten att sedan framställa objektet från den virtuella miljön till den reella med hjälp av en 3D printer.

http://vimeo.com/84769536

https://www.facebook.com/events/420260468109072/?source=1

 

Let me lose myself på Skogskyrkogården

Projektet Let me lose myself som fick stöd från oss våren 2011 har nu vernissage onsdagen den 21:a augusti kl. 17.00-19.00 på Visitors center, Skogskyrkogården. Projektet presenterar den femte episoden med ljudkonstverk som sammanför ljud och arkitektur där publiken bjuds in till en vandring bortom platsens geografi. Läs mer på projektets hemsida: www.letmelosemyself.com

Visions of the now på Fylkingen

Projektet Visions of the now som fick stöd av oss hösten 2011 för idéutveckling genomförs 24-26 maj 2013 på Fylkingen. Visions of the now är en festival med konst och teknik. Läs mer på projektets hemsida visionsofthenow.com.

Skatehack

Nu har projektet Skatehack, som fick stöd från Innovativ kultur hösten 2012, släppt sin en video. Ett projekt som utforskar open source-verktyg med små mikrofoner som gör det möjligt att skapa musik genom skateboarding. Se mer om projektet här!
 

God in the Machine - workshop på Candyland

Projektet God in the Machine som fick stöd av oss förra året kommer att ordna workshop på Candyland 5-19 april. Öppen finissage hålls fredag 19 april kl 17-22. Vill du vara med på workshop? Kontakta info@ecstaticexperience.se.

Projektet letar efter en punkt i den extatiska upplevelsen som kan beskrivas estetiskt. De använder en experimentell metod inom neurovetenskap, en hjälm som påverkar hjärnan att gå från ett normalt medvetande in i ett förändrat medvetandetillstånd med hjälp av svag magnetstrålning. Varje deltagare kommer att genomföra tre sessioner med hjälmen och efter varje tillfälle beskriva sina upplevelser. Varje session tar ungefär 40 minuter och de sker med tre dagars mellanrum.

Läs mer om projektet här: www.ecstaticexperience.se

Siden, trä, stål 8 - 28 februari
8 februari öppnar utställningen Siden, Trä & Stål på Almgrens sidenväveri! Projektet fick stöd från oss 2012. Utställningen är öppen fram till 28 februari.

Taktila utskrifter
Projektet Taktil fotoutställning som fick stöd av oss 2011 utforskar hur dövblinda kan fotografera och ta del av fotografier genom taktil utskrift. Nu har de inlett testerna med taktila utskrifter och uppdaterat sin hemsida med film, bilder och dokumentation.

Knitting House
2010 gav vi stöd till projektet Knitting House, en stickad version av en lägenhet med tre rum och kök på Oslogatan 8 i Husby. Arkitekturmuseet visar nu en vidareutvecklad version av verket tillsammans med en videodokumentation som ger inblick i hur projektet kom till. Passa på att se Knitting House mellan 24 jan-3 mars! Klicka här för mer information

Big Beat på Kulturhuset
I våras gav vi stöd till projektet Big Beat, en gigantisk trummaskin. Nu finns den på Kulturhuset. Gå dit och testa eller kolla filmen.

Farmers Gold
Farmers Gold fick stöd från Innovativ Kultur omgång #6 och handlar om bevarandet av en av de mest marginaliserade kulturarven i Norden: halmslöjd.

Genom projektet har konstnärer och designers genomfört en veckolång workshop tillsammans med halmslöjdare från Dalsland och nu går det att se resultatet.

Var och när?
På Uglycute, Kvarngatan 14, Stockholm. 24 november - 2 december. Seminarium om alternativa strategier för att bevara lokala traditionella hantverk som kulturarv hålls den 30 november.

Läs mer här: http://editionsincraft.wordpress.com/

Dans i lägenhet
Koreografen Paloma Madrid ska tillsammans med dansarna Brock, Castro och Harthey Ubilla arbeta för att använda kroppen som ett redskap och tillvägagångssätt för att lyfta fram problematiken bakom maktstrukturer i ett samhälle. Det kan vara en plats som är utsatt och stigmatiseras över sin befolkning ursprung socioekonomiska förutsättningar eller där religionen har ett övergripande inflytande i samhället.

- Dansarens kropp som jag ser den idag på 2000-talet och i de olika situationer jag utövar danskonst på samt mig själv som forskningsinstrument genom min erfarenhet med min egen kropp som dansare har alldeles för länge verkat som ett utrymme för att bygga biologisk-politik. Det gör att kroppen blir en plats av förtryck. Jag strävar att i kontrast skapa andra frågeställningar och kunna föreslå andra former av motstånd under process och för publik. Vi kan inte fortsätta i nostalgiska, gamla fiktioner av något som vi kallar för naturligt- biologiska rörelser och dans, säger Paloma Madrid

Var, när, hur?
En dansföreställning som går att låna hem från biblioteket och har premiär den 5 november. Den lånas ut från Fisksätra Bibliotek till Fisksätrabor
Dans i lägenhet fick stöd från Innovativ Kultur omgång #8. Här hittar du DIL:s hemsida.

Doftgången
Dofter låter en minnas. Dofter kan kringgå intellektet och etablera en direkt kommunikation mellan då och nu liksom att dofter låter en drömma, ana och känna. En stad eller en plats bekräftas och låter en minnas genom sina många dofter. Dofter kommunicerar, men låter sig inte kommuniceras genom andra sätt än just – genom att dofta. Det är utgångspunkten i Jonas Olssons projekt Doftgången som just nu går att upplevas i Stockholm.

Var, när, hur?
Från och med vecka 43 och 52 veckor framåt kommer Brukebergstunneln i centrala Stockholm att doftsättas med olika dofter. Projektet är en konstnärlig, sinnlig och subtil manifestation i stadsrummet för att skapa drömmar och tankebilder hos ”åskådaren”.

En särskild upphöjdhet
Den 6 september genomförs den första konserten i en dokumentär serie som ingår i projektet En särskild upphöjdhet av Dokumentärscenen. I projektet undersöks var den klassiska musiken har sin rättmätiga plats, om kaos och vardag kan ha en plats inom ramen för en konsertupplevelse. Genom att arbeta med dokumentärt video- och ljud material från en musikers liv på konserten ersätts upphöjdheten i den klassiska konsertformen av människor och närhet.

Dokumentärscenen arbetar med sceniska dokumentärer och består av radiodokumentärmakaren Cecilia Josefson och scenografen Hanna Cecilia Lindkvist. Projektet har fått stöd från bland andra Innovativ Kultur.

Var, när och hur: Torsdagen den 6/9 kl 19:00 på TeaterStudio Lederman. För mer information och biljetter: www.teaterlederman.com